Mijn Reading Challenge: een eyeopener

Vorig jaar heb ik voor het eerst meegedaan aan een Reading Challenge. Dat bleek net het zetje te zijn dat ik nodig had om weer helemaal in een leesflow te komen.

Ik schrok echter toen ik mijn gelezen boeken eens kritischer bekeek. Ik kwam erachter dat ik wel erg weinig boeken van Nederlandse auteurs heb gelezen. Het aantal vertaalde boeken was nog schrikbarender.

Auteurs, illustratoren, vertalers, uitgeverijen en boekwinkels hebben het niet makkelijk. Inkomsten lopen terug, onder andere door initiatieven zoals de Bibliotheek op School (dBos). Onderwijsinstellingen hoeven namelijk geen leenrechtvergoedingen te betalen. Die inkomsten lopen de makers van het rijke boekenaanbod op scholen mis. Ik juich initiatieven die de leesmotivatie en het leesplezier van kinderen en jongeren bevorderen hard toe, maar dat mag niet ten koste gaan van diegenen die voor dat rijke aanbod zorgen. Terwijl we kinderen op allerlei manieren stimuleren om te (blijven) lezen, zorgen we onbedoeld voor een verschraling van het aanbod. We hebben hier in Nederland geweldige (kinder)boekenauteurs, creatieve illustratoren en zeer goede vertalers en we moeten alles op alles zetten om dat zo te houden.

Mijn bijdrage is niet wereldschokkend maar ik ga dus zo veel mogelijk boeken van Nederlandse auteurs en vertalers kopen en lenen. Daarnaast ga ik in alle berichten die ik post de vertalers noemen. Als ik dat vergeet dan weet je me te vinden.

Nederlands is een prachtige taal en onze jeugdliteratuur weerspiegelt dat. Alle kinderen verdienen het om in de toekomst te kunnen blijven genieten van juweeltjes zoals Lampje van Annet Schaap, Ik ben Vincent en ik ben niet bang van Enne Koens en Nieuwe maan van Sarah Crossan (vertaald door Sabine Mutsaers).

Voor 2019 heb ik mijn challenge op drieënvijftig boeken gezet. We zijn bijna halverwege het jaar en dit is een mooi moment om even terug te blikken en te kijken hoe ik ervoor sta.

De boeken die ik tot nu toe heb gelezen:

 1. Caraval – Stephanie Garber
 2. Godsgrave – Jay Kristoff
 3. The Hate U Give – Angie Thomas
 4. Drowned – Cyn Balog
 5. The Hazelwood – Melissa Albert
 6. Ash Princess – Laura Sebastian
 7. Mortal Engines – Philip Reeve
 8. De schelmenstreken van Reinaert de Vos – Koos Meinderts
 9. Het juiste spoor – Marieke Nijkamp en Corinne Duyvis
 10. Red Queen – Victoria Aveyard
 11. The Caged Queen – Kristen Ciccarelli
 12. Gouden jaren – Annegreet van Bergen
 13. Geestverwanten – Hilda Spruit
 14. Vals – Mel Wallis de Vries
 15. Cinder – Marissa Meyer
 16. Eragon – Christopher Paolini (vertaald door Erica Feberwee)
 17. Truth or Dance – Chinouk Thijssen
 18. Koninginnen – Kendare Blake (vertaald door Sandra Hessels)
 19. Glass Sword – Victoria Aveyard
 20. Fataal spel – Chinouk Thijssen
 21. Stad van beenderen – Cassandra Clare (vertaald door Elsbeth Witt)
 22. De liefdesbrieven van Abelard en Lily – Laura Creedle (vertaald door Tjalling Bos)
 23. Borealis – Marloe Morshuis
 24. Schim en schaduw – Leigh Bardugo (vertaald door Sandra Hessels)
 25. War of the Wolf – Bernard Cornwell
 26. Duistere troon – Kendare Blake (vertaald door Sandra Hessels)
 27. Stad van vuur – Cassandra Clare (vertaald door Elsbeth Witt)
 28. De kleuren van magie – V. E. Schwab (vertaald door Inge Pieters)
 29. Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman
 30. De Zwendelprins – Rima Orie
 31. Verleiding (De Royals #1) – Erin Watt (vertaald door Lia Belt)

Het gaat best lekker, al zeg ik het zelf.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *